Een van de moeilijkste opgaven is het veranderen van een bedrijfscultuur. Een organisatie gedraagt zich als een zelfstandig organisme met een eigen wil en een eigen richting. Als iemand hoog in de organisatie besluit dat het voortaan anders moet, schudt het beest even z’n vacht en blijkt er na een maand niets veranderd te zijn. Een team kan bestaan uit allemaal mensen van goede wil, maar toch blijken oude gewoontes heel hardnekkig. Alleen als je weet wat de gevoelige plekken zijn, waar je het beest moet prikkelen om de goede kant op te gaan, kan een bedrijfscultuur in positieve richting veranderen.

Als een instelling of bedrijf de cultuur rond diversiteit en inclusie wil veranderen, zowel intern als in de bejegening naar buiten, heeft een oekaze, een training, een motivator of een lezing weinig zin. En het heeft helemaal geen zin om je collega’s te verwijten dat zij niet meegaan met de veranderende wereld buiten de organisatie. Wij weten hoe je een programma maakt met persoonlijke ontmoetingen, uitwisseling van ervaringen en vertalingen naar de werksituatie die effect heeft. Wij weten waar je het beest moet prikkelen.

De Belastingdienst is veel in de media geweest vanwege hun bedrijfscultuur die tot een onrechtvaardige bejegening van de klanten kan leiden. Daarvan is de leiding zich bewust en met City Safari werken zij nu aan een programma voor de afdeling Klantcontact. Omdat geen twee organisaties gelijk zijn, leveren we altijd maatwerk dat we ontwikkelen samen met de opdrachtgever.

Samen met City Safari, het VSB fonds en de Avans Hogeschool hebben we een programma ontwikkeld om de HR studenten van Avans voor te bereiden op de diversiteit van de wereld waarin zij terechtkomen. De impact is zo groot dat Avans nu genoeg middelen heeft vrijgemaakt om ons programma op te nemen in hun curriculum zonder de steun van het VSB fonds.

Aan de culturele sector worden subsidie-eisen gesteld als het gaat om aandacht voor diversiteit. Bij Theater Walhalla constateerde de leiding dat ondanks alle goede intenties de volgende nieuwe collega toch weer in alles leek op de mensen die er al werkten. Met City Safari werden zij ondergedompeld in de diverse samenleving en is de koers daadwerkelijk verlegd zonder een druppel water bij de wijn te doen als het gaat om de kwaliteit.